Pristatymas

0,00 Eur – pristatymo kaina, kai užsakymo suma didesnė nei 25 Eur.

Ar  galima kaitini medų?

Šis klausimas tikriausiai yra vienas iš pagrindinių, kai kalbame apie medaus panaudojimą virtuvėje. Nesu mokslininkė, ekspertė, ar laboratorijos tyrėja, bet pabandysiu bent kiek jus užvesti ant kelio.

Avilyje temperatūrą palaiko bitės. Didžiausia temperatūra avilio viduje gali siekti iki 35-40 °C. Tai reiškia, jog medų apdoroti aukštesnėje temperatūroje yra nerekomenduojama. Bet, medus kaitintas aukštesnėje temperatūroje tikrai netampa nuodingas. Apdorojant medų aukštesnėje temperatūroje  yra paveikiamos jo sąvybės. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo medaus naudingosios sąvybės sumažėja. Tačiau jis netampa nei nuodingas, nei sukelia žalos jūsų organizmui.

Didžiulis mitas, jog pavojinga dėti medų į arbatą. Kadangi arbata greitai vėsta, ir yra mažoje taroje (puodelyje), medaus gerosios sąvybės tiesiog nespėja būti paveikiamos.  Viskas priklauso nuo laiko trukmės ir temperatūros. Žinoma, visada gali medaus šaukštelį gardžiai nulaižyti ir užgerti šilta arbata. Taip 100% užtikrinsi medaus naudos pasisąvinimą.

Norint susikristalizavusį medų ištirbdyti, kaitinkite jį virš verdančio vandens. Taip medus palengva suskystės, ir jį lengviau galėsite panaudoti. Laikykite medų ne šaldytuve, o lentynoje, kur medus tiek nesukietės, jog būtų sunku jį panaudoti. Dar vienas būdas naudoti kreminį medų, jis tikrai netaps kietu medaus luitu, o kreminio medaus sąvybės 100% atitinka susikristalizavusio medaus sąvybes.

Kas liečia maisto gamybą mano virtuvėje, ne visi patiekalai yra kepti, virti ar kitaip apdoroti aukštos temperatūros. Naudodama medų, visada stengiuosi išsaugoti naudingąsias šio bičių produkto sąvybes. Tačiau, visų namuose yra išimčių. Kepta vištytė marinuota meduje, tikrai sužadina apetitą. Be to, visi turime jau ilgai spintelėje užsilikusio medaus stiklainiukų. Naudokime tokį medų, kurio jau nebesinori kabinti ir mėgautis tiesiog šaukšteliu.

Niekas nėra pasakęs, jog keptas maistas yra sveika ir naudinga mūsų pilvui. O taip kairtais norisi savaitgalį pagardinti griliumi. Tai kodėl gi negalime kepsniuko  marinuoti medumi? Kaip ir sakiau, esame labai įbauginti mito, jog medus tampa nuodingas. Nėra įrodymų atlikus ir mokslinius tyrimus, jog kaitinamas medus gali pakenti. Viskas priklauso nuo laiko tarpo ir temperatūros, kurioje medus yra veikiamas.

Pabaigai norėčiau pridurti, jog visi turim pasirinkimą, savo nuomonę ir įpročius. Bandykit, eksperimentuokit ir išlaisvinkit sąvąjį kulinarą.

Taip pat skaitykite